Branchevereniging in beweging
Datum: 17-09-2024

Interview met Laura Nijburg in Installatie en Bouw (bron: NR 04 2024 - Installatie & bouw (installatieenbouw.nl))

Dit jaar is Laura Nijburg twee jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten (LUKA). Afgelopen juni werd ze herkozen voor nog eens twee jaar. Daar heeft ze heel veel zin in, want de branche maakt mooie ontwikkelingen door en er is nog veel te doen. “Afgelopen periode zijn we flink bezig geweest met onze opleidingen en op dit moment richten we ons veelal op onderzoek en circulariteit.”

LUKA heeft als doel om samen te werken aan kennis voor gezonde luchtkwaliteit en specialiseert zich om de technische ontwikkeling van luchtkanalen te bevorderen. Zij heeft alle facetten van ventilatie- en luchtbehandelingstechniek in huis en werkt actief samen met ketenpartijen om de luchtkwaliteit te optimaliseren en een gezonde en schone woon- en werkomgeving te realiseren. Ze bewaakt de kwaliteit van het werk dat leden leveren, onder meer door kwaliteitscertificaten die ze uitreikt in samenwerking met onafhankelijke kwaliteitsfunctionarissen van TÜV Rheinland. Sinds dit jaar is het certificeringsproces volledig gedigitaliseerd, vertelt Nijburg. “Dit sluit aan op de Wet kwaliteitsborging die geldt sinds 1 januari 2024. De kwaliteit op de bouw moet geborgd worden en wij doen dat al vijftig jaar aan de hand van onze kwaliteitscertificaten.”

Leerlijn luchtdistributie
Het afgelopen jaar heeft LUKA zich gericht op haar opleidingen en het tot stand brengen van de leerlijn Luchtdistributie, in samenwerking met technisch opleider ROVC en kenniscentrum Binnenklimaattechniek. Beiden zien het belang van aantrekkelijker techniekonderwijs en het stimuleren van instroom in de sector. In september gaat een nieuwe, geaccrediteerde opleiding tot monteur Luchtkanalen van start en spoedig zal de opleiding chef-monteur Luchtkanalen volgen. Ook is er extra aandacht voor zij-instromers, licht Nijburg toe. “Het is een complete leerlijn die opgeknipt is in vier niveaus, dus je kunt de cursussen modulair volgen.”

Hergebruik van producten
Nijburg ziet dat er groei zichtbaar is binnen de installatiebranche. De verwachtingen over 2025 en 2026 zijn positief. Vooral de woningbouw krijgt een boost. De groei is goed te verklaren door de blijvende vraag naar verduurzaming en digitalisering. Mede hierom zet LUKA in op het thema circulariteit. Nijburg: “We kijken of bestaande producten op termijn teruggenomen kunnen worden, waarbij we samenwerken met een externe partij. Daarnaast kijken we of we het huidige product met andere materialen kunnen produceren, maar dat zit nog in de onderzoeksfase.”

Krachten bundelen
Wat de basis blijft bij al deze ontwikkelingen, is samenwerken met andere branches en organisaties, zegt Nijburg: “Door krachten te bundelen, kunnen we meer bereiken. Iedereen is bezig met verduurzaming en heeft te maken met personeelstekort. Door onze opleidingen in de samenwerking aan te bieden, proberen we de hele markt naar een hoger niveau te tillen. We gaan graag het gesprek aan met andere verenigingen en kijken wat ieders kracht is. Op die manier vergroten we de achterban en maken we het verschil."

Afbeelding bij Branchevereniging in beweging
Inloggen